Koti, Sisustus, Yleistä

Uusi asunto? Vinkkejä sisustukseen

Sisustus

On monia tapoja sisustaa. Joillekin kodin kalusteet, tekstiilit ja valaisimet eivät merkitse mitään – riittää, että ne ovat olemassa arjen sujumisen varmistamiseksi. Toinen kiinnittää tarkkaa huomiota siihen, mitä kotiinsa hankkii, eikä suostu tyytymään väliaikaisratkaisuihin. Hän istuu ennemmin vaikka lattialla, kunnes saa kerättyä rahaa unelmiensa design-sohvaan. Hänen kotinsa täydentyy vähitellen arvonsa hyvin säilyttävillä klassikkokalusteilla ja hyvällä maulla valitulla taiteella. Kolmas seuraa tarkasti sisustusmuotia, ja vaihtaa kodin tekstiileitä ja kalusteita usein. Hän tietää aina, mikä on kulloinkin pinnalla, ja uskaltaa tehdä rohkeitakin ratkaisuja. 

Loppukesästä moni muuttaa uudelle paikkakunnalle joko opiskelupaikan tai uuden työn perässä. Vuokra-asuntoja etsitään kuumeisesti, ja Ikean parkkipaikalla on ruuhkaa. Uuteen asuntoon tarvitaan ainakin sänky, ruokapöytä tuoleineen, sohva ja jonkinlaiset verhot, joilla saa hieman yksityisyyttä. Opiskelijabudjetti ei salli kovin hintavia ratkaisuja, mutta jo työelämässä olevalla on mahdollisuus tehdä omaa makua kuvastavia valintoja. Lue vinkkejä uuden asunnon sisustamiseen, olipa se sitten 17-neliöinen opiskelijaboksi tai sadan neliön paritaloasunto!

Valaistuksen merkitystä ei pidä vähätellä

Valaisimet ovat olennainen osa sisustusta. Kaikki tietävät, miten kalsean tunnelman pelkkä loisteputkivalaisin tai katosta roikkuva, ilman varjostinta oleva ja kellertävää valoa tuottava hehkulamppu saa aikaan. Samassa tilassa voi olla monenlaisia valaisimia, eli yleisvalaistuksen luovia kattovalaisimia, tunnelmavaloa tuovia pöytävalaisimia ja kohdevaloa antavia työpöytävalaisimia. Kattovalaisimia on kaikenlaisia – niin kristallikruunuja, paperipallovalaisimia kuin kattoplafondejakin. Arvokkaat designvalaisimet kestävät aikaa ja ovat hyvä investointi, mutta jo alle viidelläkympillä saa siistin kattovalaisimen. 

Keittiön lamput

Polttimoiden värilämpötila ja valoteho on tärkeä asia. Varsinkin ikkunattomaan tilaan kannattaa valita suuri valoteho (esimerkiksi 800lm) ja mahdollisimman valkoinen valo (K3000 tai K4000). Myös keittiössä, ruokailutilassa ja työhuoneessa saa olla hyvin valkoinen poltin, sillä kellertävä valo saattaa saada tilan vaikuttamaan tunkkaiselta, ja sillä on vaikutusta myös ruoka-annosten houkuttelevuuteen. Erityisesti työhuoneessa tarvitaan kylmää ja valkoista valoa, sillä aivomme yhdistävät kellertävän ja lämpöisen valon rentoutumiseen. Kellertävä valo ei riitä pitämään vireystilaa ja keskittymiskykyä yllä, vaan houkuttelee nukahtamaan – siksi lämpimää valoa antavat polttimot sopivat olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen. Työpöytää ei ehkä kannata laittaa ikkunan alle, vaan sivuttain ikkunaan nähden: näin valo ei rasita silmiä, mutta sitä on kuitenkin tarpeeksi.

Luonnonvalo on paras valo niin sisustuksen kuin ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Luonnonvalon vaikutus sisustukseen kannattaa ottaa huomioon tekstiilien ja tapettien sävyjen valinnassa. Etelänpuoleisissa huoneissa päivänvalo on usein keltasävyistä, kun taas pohjoisen puolen huoneissa valo tuppaa olemaan sinisempää.

Luonnonmateriaalit kestävät aikaa ja muotioikkuja

Luonnonmateriaalit, kuten puu, villa, kivi ja pellava, ovat aina pinnalla. Tästä kertovat myös sisustustrendit 2019 – luonnonmateriaalit ovat varma valinta aina. Luonnolliset materiaalit ikääntyvät kauniisti, joten ne kestävät aikaa ja ovat aina hyvä investointi. Esimerkiksi puu ja kupari patinoituvat hyvin kauniisti. Pellavalakanat tuntuvat ihanalta iholla, ja mikään ei lämmitä niin mukavasti kuin villahuopa! Sängyn vieressä oleva lampaantalja tuntuu mukavalta aamulla herätessä. Valitettavasti puu ja muut luonnonmateriaalit ovat suhteellisen hintavia. Jos ajatellaan pitkällä tähtäimellä, ne maksavat itsensä kyllä takaisin, sillä esimerkiksi lastulevykalusteista tulee melko nopeasti kuluneen näköisiä ja käyttökelvottomia.

Muita sisustustrendejä vuonna 2019 ovat avaruusaiheiset teemat ja ”maksimalismi”. Väreistä on pinnalla varsinkin koralli. Koralli sopii hyvin yhteen puukalusteiden ja vaikka kivilattioiden kanssa. Mitä on maksimalismi? Se on vastaveto pitkään pinnalla olleelle minimalismille, eli vähäeleiselle ja niukalle sisustuksella. Tänä vuonna on lupa sisustaa rönsyilevästi, ja nostaa esille mitä erilaisimpia kynttilänjalkoja, koriste-esineitä ja lasivaaseja. Seinälle voi ripustaa mielin määrin tauluja, mutta mieluiten kollaasiin. Kollaasin taulut saavat olla melko lähellä toisiaan, jotta kokonaisuus pysyy hallittuna. Jotta vältyt turhilta rei’iltä seinässä, kannattaa kollaasia sommitella ensin ruutupaperille tai lattialle. Taulut voi asetella myös tauluhyllylle, tai roikkumaan siimoilla katon rajassa olevasta rimasta. Hyviä vinkkejä kollaasin perustamiseen: tauluryhmän keskikohta saisi olla noin katseenkorkeudella, ja jos ripustat peilin tai taulun lipaston ylle, tulisi huonekalun ja taulun väliin jäädä noin 30 cm.

Sisustusideoita löytää runsain mitoin niin netistä, alan lehdistä ja kirjoista kuin myös vierailemalla sisustusliikkeissä ja -messuilla. Oma tyyli löytyy kokeilemalla – joskus yritysten ja erehdysten kautta!