Koti, Piha

Pilaako pihalla oleva trampoliini sisustuksen?

Trampoliini on erittäin hyvä hankinta. Trampoliini kannustaa liikkumaan, ja aika kuluu kuin siivillä uusia temppuja harjoitellessa. Trampoliini kiehtoo niin lapsia kuin aikuisia, sillä trampoliinilla pomppivat yhä enemmän myös aikuiset, jo keski-iän ohittaneet henkilöt. Trampoliinilla hyppiminen on hölkkäämistä ja kehonpainoharjoittelua tehokkaampaa. Hyppiminen kehittää koordinaatiokykyä, liikkuvuutta, ketteryyttä ja sekä keskivartalo- että jalkalihaksia. Parasta kaikessa on se, että trampoliinilla hyppiminen ei tunnu niin raskaalta kuin sen ”kuuluisi” tuntua. Kunto kohenee siis ihan huomaamatta, ja vieläpä hauskalla tavalla. Tukevimmat, kestävimmät ja laadukkaimmat trampoliinit löydät täältä.

Kaikista perheenjäsenistä ei kuitenkaan ole niin hauskaa, että pihalle tulee 3–4,5 metriä halkaisijaltaan oleva hökötys. Trampoliinin hyppymatto on yleensä musta, samoin turvaverkko, mitä pidetään nykyään pakollisena lisävarusteena. Trampoliinin reunapehmusteen värin voi valita, ainakin jos ostaa trampoliinin erikoisliikkeestä eikä halpahallista tai automarketista, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että trampoliini ei suinkaan kaunista pihaa. Tumma teräshökötys saattaa viedä koko rivitalopihan. Trampoliinia on paha piilottaa, sillä sen pitäisi olla aukealla paikalla. Trampoliinia ei saa sijoittaa seinän tai puun viereen vahinkojen minimoimiseksi, ja lisäksi aikuisilla pitäisi olla koko ajan näköyhteys trampoliiniin siltä varalta, että lapset tarvitsevat apua, tai meinaavat käyttää trampoliinia väärällä tavalla. Trampoliinilla saa esimerkiksi hyppiä vain yksi henkilö kerrallaan, ja kengät pitää riisua ennen trampoliinille nousemista.

Trampoliini pihalla

Silmä kuitenkin tottuu. Vaikka trampoliini tuntuisi rumentavan pihan ja samalla koko sisustuksen, jos trampoliini näkyy ikkunasta sisälle, kannattaa ajatella positiivisia puolia. Kun trampoliini on omalla pihalla, on todennäköisempää, että perheenjäsenet harrastavat liikuntaa vapaa-aikana, eivätkä vain pelaa sohvalla. Uimahallille tai muuhun liikuntapaikkaan on aina erikseen lähdettävä, ja se voi tulla joskus liikunnan harrastamisen esteeksi. Lisäksi varsinkaan pienellä pihalla on vaikea keksiä muuta liikuntamuotoa, mikä olisi niin tehokas ja monipuolinen kuin trampoliinilla hyppiminen. Pienellä pihalla ei juosta rokea ja pokea, mutta trampoliini mahtuu jo noin 3*3-kokoiselle pläntille. Sitä paitsi lapset ovat pieniä vain suhteellisen lyhyen aikaa. Ehkä jo viiden vuoden kuluttua trampoliinista voidaan luopua, ja sen tilalle voidaan rakentaa vaikka huvimaja tai ryytimaa.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun asentaa trampoliinia omalle pihalleen?

Nykyaikaiset trampoliinit on helppo koota. Valmistajat lupaavat, että vehje on pompintakunnossa noin tunnissa. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että kiinnittää trampoliinin joka jalan huolella maahan, jotta trampoliini ei keikkaa, eikä lähde tuulen mukaan. Jos nämä asiat huolettavat, kannattaa valita maatrampoliini, mikä asetetaan maahan kaivettuun kuoppaan.

Kuten edellä todettiin, trampoliinin lähellä ei saa olla seiniä tai puita; ei myöskään isoja kiviä. Jos puutarhanhoito on lähellä sydäntä, täytyy pohtia myös sitä, mikä olisi paras alusta trampoliinille. Trampoliini pitää sijoittaa pehmeälle alustalle, eli ei asfaltille, kiveykselle tai kivituhkalle. Trampoliinia ei saa laittaa myöskään hiekka-alustalle, jotta hiekka ei kulkeutuisi trampoliinille. Nurmikko ei kuitenkaan tykkää trampoliinista, mikä varjostaa sitä. Nurmikko kellastu, kun se ei saa tarpeeksi aurinkoa. Lisäksi trampoliinin alta on erittäin vaikea leikata nurmikkoa. Trampoliinia pitäisi joka kerta siirtää, ja se olisi vaivalloista. Jokin varjoa, kuivuutta ja kulutusta kestävä maanpeittokasvi tai valkoapila voisi olla sopiva alusta.

Rivitalot

Rivitaloasuntojen pihat ovat yleensä osakkeenomistajien hallinnassa, ja silloin trampoliinille ei tarvita mitään lupaa. Toista on kerrostaloyhtiöissä.Kerrostalossakin asuvilla lapsilla on mahdollisuus saada trampoliini pihalleen, jos taloyhtiö antaa siihen luvan. Lupaa voi kuitenkin olla vaikea saada, vaikka jokin perhe lupaisi kustantaa trampoliinin turvaverkkoineen. Taloyhtiö on vastuussa taloyhtiön pihalla leikkivien lasten turvallisuudesta, ja voi pelätä tätä vastuuta.On otettava huomioon sekin, että kotikäyttöön tarkoitettuja trampoliineja ei lähtökohtaisesti ole tarkoitettu julkiseen käyttöön. Myös tarvitun ympärivuorokautisen valvonnan järjestäminen on haastavaa, ja trampoliinista ei saisi koitua ”tarpeetonta häiriötä”. Trampoliini saattaisi nimittäin vetää puoleensa myös kutsumattomia vieraita.

”Käyttö omalla vastuulla” -lappu ei poista taloyhtiön tai trampoliinin vastuulleen ottaneen osakkaan vastuuta. Lapulla voidaan vaikuttaa vain mahdollisten vahingonkorvauksen määrään. Taloyhtiön tai osakkaan vastuu ei kuitenkaan ulotu siihen, jos joku pomppii trampoliinilla sääntöjen vastaisesti, esimerkiksi useamman lapsen laumassa. Silloin vastuu mahdollisista vammoista on pomppijalla tai tämän vanhemmilla.